söndag 15 april 2012

Världens bästa mamma!


Thelma är en fantaskt mamma till sina små. Det är så roligt att sitta bredvid redet och iaktta och lyssna till alla tecken och läten hon gör för att visa kycklingarna maten, signalera fara eller hålla inkräktare, så som mig och andra hönor, borta. När kycklingarna blir ängsliga är de ögonblickligen under mammas fjädrar. Är det bara lite farligt kan de istället sitta på hennes rygg.   


Med ett purrande läte och genom att hacka
med näbben där maten ligger väcks kycklingarnas
nyfikenhet på maten


Små busar på upptäcksfärd i världen runt och
på mamma













Har idag lagt två av de maskinkläckta kycklingarna under Thelma på försök. Det gick över förväntan. De tyckte att hon var mycket mysigare än värmelampan, och Thelma rynkade inte det minsta på näbben åt de nya.

Lyste de tre kvarvarande äggen i kväll. Jag såg då att fostren dött i två av dem. Det syns som en mörk smet i större delen av ägget och blodkärlen syns då inte längre. I det tredje fanns det liv, men det motsvarar ca 10 dagars ruvning, så det är nog en av vänninorna som rullat dit det i efterhand och hoppats på tur. Lyckligtvis ligger en annan höna och ruvar, och åldern på de fostrena i hennes ägg motsvarar detta, så jag lade ägget under henne istället.

I den decimerade Orusthönsflocket har det idag rått harmoni. Är lycklig över detta. Då känns gårdagens gärning mer okej...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar