Hönshälsa

Kalkben & hemkokt salva

En del hönor råkar ut för "kalkben". Det handlar egentligen om kvalster som bosätter sig under pansaren på benen och orsakar obehag för hönsen. Det ser ut som om benen fått pålagringar av kalk, därav namnet. Men hämden är ljuv! Genom att dagligen smörja hönsbenen med fet salva kan man bli av med ohyran. Jag kokar mycket egen salva, vilket jag gärna rekommenderar. Kan man laga mat, kan man koka salva! En salvbas på fett/olja och bivax kan du variera i oändligheter för att hitta rätt relaterat till det aktuella problemet. En salva med ringblomma och lavendel är kanon mot sår, skadad hud och ohyra. Ringblomman hjälper till att läka, lavendeln skrämmer ohyra, svamp och bakterier. Salvbasen kväver kvalstren. Mycket användbar i husapoteket, men också som hönspedikyr. Du kan även tillsätta teatreeolja för att förstärka effekten på ohyran, men då ska du inte ta salvan på skadad hud sen.

Grundrecept Ringblommesalva
80 ml vegetabiliskolja
20 g bivax
0.3 g ringblommeextrakt
20-30 dr eterisk lavendelolja

Alternativt låter du 300 g ringblommor stå och dra i 5 dl vegetabilisk olja i ett soligt fönster 5-6 veckor. Sila därefter oljan, kan ta någon dag. Lämna bottensatsen. Sen kokar du salvan på motsvarande mängd av denna olja och hoppar då över ringblommeextraktet.

Värm oljan och bivax försiktigt i vattenbad. (värmetåligtkärl i kastrull med varmt/sjudande vatten). Rör om och låt vaxet smälta in i oljan. Låt det inte bli varmare än nödvädigt. Då allt vax smält tar du kärlet ur vattenbadet och fortsätter röra om medans det svalnar. Då konsistensen börjar bli "simmig" tillsätter du den eteriska oljan och häller sedan upp på burkar.

Fettfasen kan varieras med olika vegetabiliska oljor och blandningar, liksom kakaosmör, sheasmör, kokosfett osv. Då du väljer ett hårdare fett, minskar du något på vaxdelen till fördel för oljan.


                                            Grönt är skönt


Höns som har möjlighet att sprätta runt i det fria förser sig med föda ur naturen skafferi tills magarna putar åt öst och väst. De nopprar gräs, pillar i sig frön och smaskar favoritväxter. Däremellan slinker förståss även maskar, små sniglar och insekter ner. Det gröna gynnar inte bara hönan i all sin nyttighet, utan även oss då det ger extra näring åt äggen. Skilladen i färg på en äggula från en trädgårdshöna och en fabriksarbetande höna är slående! Gulare kan knappt något bli!
För att kunna tillgodose hönan dessa nyttigheter även under vinterhalvåret kan du torka nässlor som innehåller ett fantastiskt spektrum av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Du kan även torka gräsklipp, fröbärande blommor och olika gräs med frövippor.
Alternativt kan de utfodras med grönkål och gröna ärtor från frysdisken, och rivna morötter ger dem massa nyttigheter. Vet att en del blötlägger lucernpellets så det bildas en lucerngröt som hönsen med lite träning gärna äter. Så, det sköna gröna behöver inte vara slut för att kung Bore står och bultar på dörren.