Vår ny inköpta Covatutto |
Dag1: Inläggning av ägg samt märkning för att lättare kunna se att de är vända ordentligt varje dag framöver. Hos Maggda så sköts detta helt automatiskt men i maskinen så behöver man rulla äggen 2 ggr per dag.
Dag 3: Lysningskaffe, tja kanske inte men det är dags att genomlysa äggen för första gången i kväll för att se om det kanske kanske har bildats en spindel i äggen, första tecknet på liv!
Dag 10: Lysning av äggen igen =) Blev så förvånad och glad för det var bara 3 av 24 ägg som det inte var liv i, man kunde se hjärtslagen där inne i äggen, de är magiskt att få följa ägget väg till liv!
Dag 18
Tiden har bara rusat i väg, snart är det dags för kläckning och här måste förberedas kycklinglåda, då de är april med sitt nyckfulla väder så vågar jag inte sätta ut dem i hönshuset direkt utan får nog konka in kycklingboningen. Men de här kommer att bli spännande att ha dessa små krabater inne tillsammans med två hönsätande dvärgschnauzrar.... Annat som är dags att tänka på är att höja luftfuktigheten så att de små har lättare att ta sig ur skalen samt att man från och med i dag ska låta äggen ligga stilla och "gräddas" de sista. Det kommer att bli en spännande Skärtorsdag i år =)
Dag 20
Spänningen stiger, oj oj nu börjar jag få svårt att inte vilja öppna och kontollera, rulla, vattna de små äggen, men alldeles alldeles stilla ska de ligga nu.... undra om de händer nåt i morron... Vet inte om jag hörde i syne men tror faktiskt att de pep lite i kväll innan jag somnade, så nån liten krabat kommer nog ut i alla fall.
Dag 21 - Skärtorsdag
Möttes på morgonen av att de pep på bra där inne i kläckaren, hål på ett par av äggen var det så de var verkligen lite som att börja glänta på påskäggen så här i början av årets hönsanknytna högtid. Frukosten intogs av ett flitigt läsande av kläckarens instruktionsbok, de stod MYCKET tydligt att man ska bara fylla på karet som är avsett för vatten för att hålla den rätta fuktigheten även för kläcket, lite skeptisk då jag förra året kämpade mig blå för att hålla en fuktighet på 80 %. Men denna gången så ska jag försöka låta bli att öppna luckan o på detta sätt hålla fukten. Nummer ett och två kom i ett jehu o sen så var det lungt på kläckfronten ända till kvällningen då de kom en hög till. Film och bild på sötnos nummer 1 ligger på bloggens första sida.
Dag 22
Nu är "mina" bebisar påväg ut, igår var det Åsboligans gäng som kom ut och nu är det alltså dags för mina korsningar mellan Vitleghorn och Gotlandstupp, andra generationen. Håller på att göra min egna lilla blandning här, en bra värphöna med lite rubustare hälsa. Färgen från gotlandstuppen har nu gått igenom helt då en del av dessa små är riktigt brokiga o fina, förra året blev de genomgånde vita, Marilyn var lite fläckig så henne är det ja valt mest ägg av i år.
Dag 23
Under förmiddagen så föddes de tre sista kycklingarna. Sen fram till kvällen var det tre ägg kvar, dessa lyste jag mycket noga innan jag tillslut tog de alltid lite svåra beslutet att dra ur sladden och ge upp... Men jag tycker vi ska vara nöjda med 17 kläckta kycklingar på 24 inlagda ägg, som det var från början.
Vår nya äggkläckningsmaskin har fungerat mycket bra. Det enda jag tycker är lite kasst är att de är svårt att kika in i kläckaren och detta är ju nästan de roligaste av allt, att kunna följa kläckningarna. Så stort önskemål är att man gör även den undre delen i genomskinlig plast, eller åtminstone en del så man ser bättre!